Ako si vybrať zubnú kefku?

 

Správne čistenie zubov je prvým krokom ku krásnemu a zdravému chrupu. Dôležité je používať dobrú techniku, no treba mať na mysli aj správny výber zubnej kefky.

Veľa značiek, veľa farieb, veľa rôznych tvarov. Pomôžeme vám zorientovať sa vo veľkom výbere zubných kefiek. Každá má svoje pre a proti a je už len na vás, aby ste spoznali, aký typ bude pre vás ten najlepší.

 

Klasické zubné kefky

Tento typ je každému dobre známy. Plusové body má za výhodnú cenu, no dôkladné čistenie zubov s ňou stojí viac námahy a času. 

 

Na čo pozerať pri kúpe klasickej kefky:

 

        Tvrdosť vlákien

Pri výbere klasickej zubnej kefky je veľmi dôležité všímať si tvrdosť hlavičky. Značky ponúkajú rôzne typy od tvrdých až po extra jemné vlákna. Môže sa zdať, že čím silnejšie kefku cítite a čím silnejším tlakom na zuby pôsobíte, tým lepšie budete mať zuby vyčistené. Takýto spôsob umývania však môže poškodiť zubnú sklovinu a ďasná. Povlak odstránite aj jemnými pohybmi. Ideálne je používať stredne mäkkú až veľmi mäkkú kefku a s čistením sa príliš neponáhľať.

 

        Tvar

Aby sa tlak rozložil na zuby rovnomerne, je potrebné si vybrať zubnú kefku, ktorá má husto postavené štetinky, ktoré sú rovnako zastrihnuté. Zároveň je výhodou vybrať si kefku s čo najmenšou hlavou. Čím má kefka menšiu hlavičkou, tým lepšie sa prispôsobí tvaru vášho zuba. Zároveň sa dostane aj na ťažko dostupné miesta v ústnej dutine.

Nami overené kefky s výborným tvarom a kvalitnými štetinkami, sú kefky od značiek Curaprox a Tello.

 

        Čistenie zubov s fixným strojčekom

Vraveli sme, že ideálny tvar štetín je ten, ktorý je rovnomerne zastrihaný. Pri strojčekoch to ale neplatí. Najlepšie je vybrať si kefku, ktorá má dlhé vlákna po stranách a kratší stredný rad. Dlhé vlákna čistia zuby, zatiaľ čo krátke si poradia s čistením zámkov strojčeka. Na dočistenie sú vhodné aj jednozväzkové zubné kefky.

 

        Jednozväzkové zubné kefky

Jednozväzková kefka sa odlišuje tým, že má veľmi malú hlavičku a nahusto poukladané štetinky len v jednom zväzku, ktoré si poradia s povlakom, ktorý bežná kefka nevyčistí. Táto kefka je vhodným doplnkom k dočisťovaniu zubov na ťažko dostupných miestach, ako sú napríklad zadné strany stoličiek. V posledných rokoch sa jej dostáva čoraz väčšej obľube aj ako úplnej náhrade za klasickú kefku. Keďže je ňou nutné vykonávať malé precízne pohyby, ide o jeden z najúčinnejší spôsobov čistenia zubov, ktorý je ale trošku časovo náročnejší. 

 

         Elektrické zubné kefky

Dôkladné manuálne čistenie zaberá viac času a vyžaduje si presnú techniku. Na druhej strane tu máme elektrické kefky, ktorých ovládanie je veľmi jednoduché. Elektrické kefky sú efektívne a veľmi dobre si poradia so zubným povlakom. Čistia precízne a rýchlo, ale oproti klasickým kefkám sú menej šetrné k zubom a sú aj drahšie. Dva základné typy sú sonické a rotačné kefky. Ako si vybrať tu správnu elektrickú kefku pre vás?

 

        Sonické zubné kefky

Hlavnou charakteristikou tohto typu je podlhovastá hlavica, ktorá kmitá zo strany na stranu vo veľkej rýchlosti a účinne odstraňuje povlak na zuboch aj v medzizubných priestoroch. Na druhej strane, kvôli jej podlhovastému tvaru je jej ťažšie dostať sa na menej dostupné miesta. Je ale šetrná a zuby vyčistí aj bez toho, aby ste ňou museli veľmi tlačiť. Preto je vhodná aj pre ľudí s citlivými ďasnami. Oproti rotačnému typu zvykne byť o čosi drahšia.

 

         Rotačné zubné kefky

Rotačné kefky vieme už na prvý pohľad rozlíšiť od sonických vďaka ich okrúhlej hlavici. Táto hlavica sa točí v 90 stupňovom uhle tam aj späť a dostane sa aj na ťažšie dostupné miesta chrupu. Vďaka tomu bez námahy a výborne odstraňuje zubný povlak no príliš vysoká rýchlosť otáčok v kombinácií s tvrdými štetinami poškodzuje krčkovú časť zuba. Neodporúčajú sa ľuďom s citlivými ďasnami. Aj keď si s povlakom vedia poradiť dobre, nie sú príliš bezpečné a pri ich používaní hrozí riziko klinových defektov.

 

Medzizubné kefky a nite

Pri čistení netreba zabúdať na medzizubné priestory. Práve tam sa vedia usadiť zvyšky jedla, ktoré neodstránia ani tie najlepšie zubné kefky, no sú najčastejšou príčinou zubných kazov a zápalov. Preto je nutné raz do dňa používať aj medzizubné kefky alebo nite. Medzizubné kefky za predpokladu, že sú správnej veľkosti, jednoducho zapadnú do medzierok a poradia si tak aj s najskrytejším povlakom. Sú preto oveľa účinnejšie ako nite. Každý medzizubný priestor je inak veľký, a preto neexistuje jediná univerzálna kefka. So správnym výberom veľkosti sa nemusíte trápiť sami, ale pomôže vám váš dentálny hygienik.

 

Škrabka na jazyk

Pri umývaní ústnej dutiny si málokto spomenie na jazyk, no pritom na ňom ostávajú malé zvyšky jedla a odumreté bunky, ktoré vytvárajú povlak spôsobujúci zápach z úst. V tomto prípade existuje škrabka na jazyk, ktorá tento povlak odstráni. Mala by sa použiť po každom umytí zubov.

Nech už ide o akýkoľvek typ kefky, platí, že je ideálne meniť si ju po troch mesiacoch, kým v nej nie je namnožených príliš veľa baktérií. V prípade opotrebovaných štetiniek je nutné si kefku vymeniť už skôr. 

Ak máte nejasnosti ohľadom techniky čistenia zubov, neváhajte sa nás na ňu opýtať pri najbližšej návšteve!

Recenzie

default image
Helena Woleková
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Môžem len a len odporúčať .... veľmi milá, ústretová, šikovná a v neposlednom rade pekná pani hygienička Vám okrem svojej práce aj všetko vysvetlí pripadne poradí... s istotou môžem povedať, že prídem opäť.

default image
Eva Vydrová
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Vrelo odporúčam, bola som na dentálnej hygiene, milý prístup, jemne a pritom precízne spravená hygiena, dokonca aj moja 5ročná dcérka to zvládla hneď na prvýkrát bez problémov, krásne prostredie. A maximálna spokojnosť aj s vybielením zubov, jemne a s prirodzeným vybieleným efektom.....fantastická a hlavne dostupná cena. Ďakujem!

default image
Robert Ferner
Spokojný zákazník
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Zubná ambulancia pána doktora Kompasa je nová a moderne vybavená najnovšími stomatologickými prístrojmi a pomôckami. Personál vedie skúsený stomatológ MUDr. Ľ. Kompas, ktorý svojim milým prístupom a radami si rýchlo získa pacientov. Jeho dlhoročná prax sa odzrkadľuje aj na kvalite jeho výkonov. Požiadavkám pacientov sa pružne prispôsobí termínmi.

Čisté a hygienické pracovisko je takisto v časti, kde sa vykonáva dentálna hygiena. Mladá zdravotníčka tu používa k svojej práci najnovšie prístroje, ktoré spríjemňujú a urýchľujú dentálnu hygienu. Je nápomocná pri vysvetlení a odpovedí na otázky pacienta.

Celkový dojem v tomto stomatologickom zariadení je výborný.

Má zmluvu so všetkými našimi poisťovňami.

default image
Zuzana Repanová
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Najlepšia dentálna hygiena ?

default image
Matus Kovac
Spokojný zákazník
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Rýchle, lacné, bezbolestné, výborné, úžasné! Nikde inde, len tu! Navždy!!!

default image
Daniel Imriška
Spokojný zákazník
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Zubná ambulancia a zubná hygiena vo veľmi peknom prostredí, plne zariadené pracovisko, prístup ku klientom na vysokej odbornej úrovni no zároveň veľmi ľudský. Snažia sa vychádzať v ústrety klientom. Môžem iba odporúčať.

default image
Juraj Prodaj
Spokojný zákazník
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Výborná zubná ambulancia s kompletným vybavením a predovšetkým milým a ochotným personálom. Navštevujem ju spolu s celou rodinou už niekoľko rokov, doposiaľ máme len pozitívne skúsenosti. Vrelo odporúčam.

default image
Lucia Buňová
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas

Naozaj krasna ordinacia, vsetko nove pristroje, bezproblove dohodnutie terminu, termin vzdy rychlo, a hlavne perfektny pristup a praca. Som skutocne spokojna uz roky a mozem len odporucit.

default image
M. M.
Spokojný zákazník
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Pekne prostredie, profesionalny pristup a vybavenie, ustretovost.
S dentalnou hygienou som bol velmi spokojny a mozem odporucat.

default image
Lucia Laurenčiková
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

So službami dentálnej hygieny som veľmi spojná, môžem odporúčať.

default image
Barbora Remeková
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Perfektne bezbolestne urobena dentalna hygiena odporučam každemu.

default image
Zuzuana Chabadová
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Úžasný pristup, krásne prostredie.... skvelé. Ďakujem!

default image
Peter Cabadaj
Spokojný zákazník
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Skvely a profesionalny pristup. Chodim pravidelne. Dakujem.

default image
Kristána Jurášová
Spokojná zákazníčka
Dentálna hygiena DentalKompas
5

Maximalna spokojnost!

<< Predchádzajúce
Ďalšie >>

U nás vám dentálnu hygienu preplatí každá zdravotná poisťovňa.

Otváracie hodiny

Pondelok: 8:00 – 14:00
Utorok: 8:00 – 14:00
Streda: 12:00-18:00
Štvrtok: 8:00 – 14:00
Piatok: 7:30-12:00
Len na objednávku
Sob., Nedele a sviatky nepracujeme.
Zásady ochrany osobných údajov